- Bermeoko eta Gernika-Lumoko Udaletako Gazteria Zerbitzuek, Bizkaiko Foru Aldundiak eta Ajangiz, Arratzu, Busturia, Elantxobe, Ereño, Errigoiti, Forua, Gautegiz-Arteaga, Kortezubi, Mendata, Morga, Mundaka, Murueta, Muxika, Nabarniz eta Sukarrietako Udalak batzen dituen Urremendi Landa Garapen Elkarteak, Busturialdeko IX. Enpresa Ideia Lehiaketako sariak banatu dituzte gaur arratsaldean.
- Se han presentado un total de 10 proyectos, y cuatro han sido los premiados. El primer premio ha sido para ‘HAZIBERRIAK’, dotado de 3.000 euros. El segundo premio, de 2.000 euros, se lo ha llevado ‘URDAIBAI SURF CENTER’ mientras que el premio a la mejor idea relacionada con el primer sector se lo ha llevado ‘ETXETXU TOMATIEK’, con una cuantía de 1.000 euros. Por último, el premio a la mejor idea empresarial de creación o desarrollo de una Start Up de ámbito tecnológico ha sido para ‘ZURESKU’, idea premiada con 1.000 euros.
El pasado 15 de diciembre tuvo lugar en BBK Klima Abentura de Busturia la entrega de premios del IX. Concurso de Ideas Empresariales de Busturialdea. Haziberriak se llevó el primer premio dotado de 3.000 € y la idea denominada Urdaibai Surf Center (USC) consiguió el segundo premio. Además del premio en metálico, estos dos ganadores recibieron la cesión o el usufructo gratuito durante un año de un local en el vivero de empresas Arratzu Elkartegia Langunea. Asimismo, la Asesoría Torrealday prestará gratuitamente al ganador un servicio de asesoramiento durante un año (fiscal, laboral y contable) y al segundo de seis meses.
En total, este año han sido 10 los proyectos presentados al concurso por las personas jóvenes de la comarca de Busturialdea.
Ideia irabazlea, HAZIBERRIAK, Iñigo Arruabarrenak (33 urte, Ibarrangelu. Nekazaritzako ingeniari teknikoa) bultzatutakoa izan zen. Zerbitzua espazio naturalen diseinuan eta instalazioan oinarritzen da, permakultura zein nekazaritza eta abeltzaintza erregeneratiboaren ekarpenak kontuan hartuz. Eskainiko diren diseinu hauek hainbat elementu desberdin izango dituzte, haien artean elkarlana nabarmentzen da. Atal bakoitza sistema osoaren onura bilatuz diseinatzen da: ortuak, berotegiak, basoak, abeltzaintza, energia sistemak, hidrologia-diseinuak… “Orain arte Euskal Herrian ez da landa eremuak diseinatzeko joerarik izan, eta ondorioz, elikagaien ekoizpen prozesuetan efizientzia eta bioaniztasun galera izugarriak izan dira. Diseinu era honek, gure arbasoen ezagutza tradizionala eta teknologia batzen ditu, sistema guztiaren onurarako”, adierazi zuen Iñigok.
El proyecto URDAIBAI SURF CENTER (USC) obtuvo el segundo premio (dotado con 2.000 euros). Se trata de una iniciativa liderada por Unai Romero (22 años, de Busturia. Alumno de ADE). Es un nuevo concepto de parque temático de deporte de deslizamiento. Pretende facilitar la práctica de este tipo de deportes en un ambiente de seguridad y confort. Como atracción principal, se encuentra la piscina de olas. Con una superficie de entre 400 y 600 m2, genera olas desde 40cm a 1m, perfectas para la iniciacion al deporte. La atracción complementaria es el Pump Truck (Skate Park). Aquí se practica la técnica y los conocimientos teóricos de los deportes de deslizamiento con monitores expertos en la materia.
Bestalde, ETXETXU TOMATIEK proiektuak lehen sektorearekin lotutako ideiarik onenaren saria lortu zuen (1.000 eurokoa). Tomateen salmentan oinarritzen den enpresa-ideia bat da. Jon Gerrikaetxebarriak (32 urte, Gernika-Lumo) azaldu duenez, bere produktu nagusia, dagoeneko merkaturatzen ari dena, negutegiko tomatea da, duela 50 urte baino gehiagotik hazia mantentzen eta gordetzen duen tomatea. Hazia berea denez, urtez urte aukeratzen ditu berarentzat tomaterik onenak direnak. Produktu onena nahi duten bezeroei zuzendutako proiektua da. Gaur egun, GazteNek Berri laguntza-programaren parte da.
Y para terminar, el proyecto ZURESKU consiguió el premio a la mejor idea empresarial de creación o desarrollo de una Start Up de ámbito tecnológico, dotado con 1.000 euros. Esta idea de negocio de Marta Bosquet (25 años, Bilbao. ADE + Master en Auditoria de Cuentas), Nora Ercoreca (24 años, Bilbao. Grado en Educacion social y cursando Master en Deporte, Educación y Convivencia) y Mikel Gimeno (24 años, Bakio. Estudiante de Ingenieria Industrial), se resume en un aplicativo que reúne a toda la hostelería y granjas/baserris/agricultores de Bermeo, buscando dar una salida a los productos que desaprovechan día a día explotando al máximo su actividad y materia prima.
Hiri handietan “Too Good to go” bezalako aplikatiboak aurki daitezkeen bezala, ez dute uste oraingoz teknologia hori landa-inguruneari aplika dakiokeenik; beraz, hala badagokio, proiektua aplikazio-eredu erraz bat ezartzean datza, publiko objektiboarentzat irisgarria – oso publiko zabala –, Busturialde osoa konektatuko duen sare bat sortu ahal izateko itxaropenarekin. “Gure helburua eskura ditugun baliabideak aprobetxatzea eta gure ingurunean kontsumo arduratsua egitea da; izan ere, gaur egun, gure inguruan zakarrontzira botatzen den janari kantitatearen lekuko gara, eta munduaren etorkizuna gure adineko jendearen esku dagoela uste dugu”, adierazi dute.
De esta manera, se repartieron un total 7.000 euros como apoyo a las personas jóvenes emprendedoras para la puesta en marcha de los nuevos proyectos empresariales. Dirigido a jóvenes de la comarca, el certamen busca crear empleo y potenciar la cultura emprendedora de las personas jóvenes de Busturialdea.
Los premios fueron entregados por Ager Lejarreta, Presidente de la Asociación de Desarrollo Rural Urremendi y por Lourdes San Severino y Alazne Zumeta, Concejalas de Juventud del Ayuntamiento de Gernika-Lumo y Bermeo, respectivamente.
Epaimahaia honako hauek osatu zuten: Joseba Irazabal, Gernika-Lumoko Udaleko ordezkaria eta Lanbide Ekimenak-eko Autoenplegu eta Enpresa teknikaria; Mikel Magunazelaia Pinaga, Busturialdeko Urremendi Landa Garapen Elkarteko ordezkaria eta Foruko alkatea; Nerea Mintegi, Bermeoko Udaleko ordezkaria eta Bermeoaldeko Behargintzako zuzendaria; Leire Zaballa, Bizkaian HAZIko ekintzailetza-teknikaria; Unai Gorroño, Egoin S.A.ko marketin-zuzendaria; Begoña Andres, IES Barrutialdeko zuzendaria eta Bibiana Garcia Rodrigo, Bizkaiko Foru Aldundiko Eskualde Garapeneko Zerbitzuko teknikaria. Epaimahaiak proposamenen izaera berritzailea, balio erantsia eskaintzea eta originaltasuna baloratu zituen; kalitatea eta enplegua sortzeko potentzialitatea edo proiektua eskualdean garatzeko aukerak ere bai, besteak beste.
Lehiaketa 18 eta 35 urte bitarteko gazteei zuzenduta dago, laneratzea errazteko, ideia berritzaileei irteera emateko eta enpresa interesak saritzeko.